Sirkku Palmuaro: Omnibus - Miten 2. ja 3. aallon yritysten kannattaa nyt toimia epävarmuuden tilassa?

Arvioiden mukaan näyttää enemmän todennäköiseltä kuin epätodennäköiseltä, että komission Omnibus -ehdotus kahden vuoden lykkäyksestä 2. ja 3. aallon raportoijien osalta menee läpi.

Kestävyysraportointivelvollisuuden rajojen osalta muutosehdotuksen (1000 henkilön raja) läpimeno ei liene ollenkaan varmaa, joskin joitakin muutoksia rajoihin on odotettavissa.

Näin ollen suuryhtiö -kokoluokan yhtiön näkökulmasta ei ole varmaa, onko se CSRD-raportointi ja varmennus -velvollinen tulevina vuosina.

Raja-arvojen alle jäävien yritysten vaihtoehdoksi jää raportoida vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin standardin (VSME) mukaan. VSME sisältää tiivistettynä ESRS-standardien aihealueiden vaatimukset ja linjautuu hyvin CSRD-raportoinnin kanssa. Siihen ei ainakaan tällä hetkellä liity varmennusvelvoitetta.

Laadukkaalle kestävyystiedolle on jatkossakin tarvetta eivätkä juurisyyt sääntelyn laatimiselle häviä epävarmuuden tai sääntelyn mahdollisten muutosten myötä.

Olen työskennellyt 30-40 eri toimialan yrityksen kanssa kestävyysraportoinnin valmiuksien rakentamisessa ja nähnyt, kuinka parhaimmillaan sitoutuneesti tehty kestävyysraportoinnin valmiuksien rakentaminen merkittävästi kirkastaa kestävyyden ja strategian välistä yhteyttä, nostaa kestävyystekemisen systemaattiseksi ja uudelle tasolle ja tuottaa johdolle ja hallitukselle kokonaisvaltaisen kestävyystyön tiekartan ja heatmapin kestävyyden mahdollisuuksista ja riskeistä. Uskaltaisin sanoa, että näillä yrityksillä edut jo nyt ylittävät ajalliset ja muut investoinnit, riippumatta siitä, mihin raportoinnin muoto jatkossa asettuu. Nämä tulevat varmasti olemaan niitä yhtiöitä, jotka pystyvät hyödyntämään kestävyysmahdollisuudet jatkossa etulinjassa kohdistaen samalla taloudelliset resurssit optimaalisesti.

Niinpä ajatukseni vuoden 2025 osalta ovat seuraavat:

🍀 Mikäli yritys haluaa tehdä kestävyydestä kilpailuedun ja CSRD-polulla ollaan jo pitkällä: Jatkakaa raportoinnin kehittämistä CSRD-malliin ja hyödyntäkää sen anti sisäisen tekemisen, kestävyyden tiekartan ja strategian kirkastamisessa ja sidosryhmäviestinnässä täysimittaisesti! Pohdittavaksi jää varmennus ja raportoinnin julkaisu, myös raportoinnin sisältöön jää keventämisen varaa vuodelta 2025 ja sitä voidaan kehittää hallitusti seuraavina vuosina.
🦚 Mikäli raportointia on tehty "vain raportoinnin" takia, ilman akuutteja sidosyhmätarpeita tai kestävyystyön kehittämisen tavoitetta - nyt kannattaa tehdä työn alla olevat vaiheet loppuun, jotta valmiudet säilyvät ja sitten jäädä seuraamaan sääntelytilannetta.
🌿 Jos laadukkaat kestävyystiedot ovat tärkeitä sidosryhmille ja/tai kilpailukyvylle, mutta CSRD-projetissa ei olla vielä pitkällä: tehkää CSRD-olennaisuusanalyysi, joka antaa suuntaviivat tekemiselle ja alkakaa rakentaa raportointia alkuvaiheessa VSME:n pohjalle, olennaisuusanalyysin tulokset huomioiden.

Seuraava
Seuraava

Sirkku Palmuaro: Mitä Omnibus sisältää kestävyysraportoinnin osalta ja miten käsittely etenee?