Sirkku Palmuaro: Mitä Omnibus sisältää kestävyysraportoinnin osalta ja miten käsittely etenee?
Komission helmikuussa julkaistuun ensimmäiseen Omnibus -pakettiin sisältyy kestävyysraportoinnin osalta seuraavanlaisia ehdotuksia:
Stop-the-clock mekanismi, jolla annettaisiin 2. ja 3. aallon raportoijille lisäaikaa 2 vuotta (vuodelta 2025 ja 2026 raportoijat)
Soveltamisen raja-arvoihin ehdotetaan muutoksia, joista merkittävin on henkilöstömäärän raja-arvon nostaminen 1000 henkilöön ja taksonomiaraportointivelvollisuuden rajoittaminen yli 450 meur:n liikevaihdon yrityksille
Sääntelyyn tehtäisiin helpotuksia, mm. yksinkertaistamalla ESRS-standardeja ja lisäksi tuomalla taksonomiaan olennaisuusajattelun
Työ- ja elinkeinoministeriön kuulemistilaisuus komission Omnibus-esityksen sisällöstä 14.3.2025
Ehdotukset on toimitettu Euroopan Parlamentin ja Euroopan Neuvoston käsiteltäväksi. Ensimmäisenä käsitellään ripeästi stop-the-clock -ehdotus. Suomessa se mennee eduskunnan käsittelyyn maalis-huhtikuussa. Arvio on tällä hetkellä se, että stop-the-clock tulee tänä vuonna toteutumaan ja se saadaan voimaan Suomessa myös vuoden loppuun mennessä. Jo EU:ssa voimaan tullessaan tämänkaltainen direktiivimuutos perustaisi TEM:n asiantuntijoiden mukaan laatijoiden näkökulmasta selkeän tilanteen (direktiivin välitön vaikutus), jolloin se olisi heti sovellettavissa, kun direktiivi on vahvistettu.
Rajojen osalta arvio on, että ne tulevat muuttumaan jollain tavalla, mutta tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mihin lopulta asettuvat. Ehdotuksen mukaisilla raja-arvoilla Suomessa velvollisten joukko rajautuisi yli 1000 yrityksestä 130 yritykseen. Käytännössä listayhtiöiden osalta velvollisuus supistuisi jopa CSRD:tä edeltäneen NFRD:n soveltamisalaan kuuluneiden osalta (noin 100 yritystä) pienempään joukkoon.
Mahdollisesti raportointivelvollisuuden raja-arvojen alle jäävien yritysten vaihtoehdoksi jää raportoida vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin standardin (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs) piiriin. VSME sisältää tiivistettynä ESRS-standardien aihealueiden vaatimukset ja linjautuu ESRS-raportoinnin kanssa. Siihen ei ainakaan tällä hetkellä sisälly varmennusvelvoitetta.
26.2.2025 julkaistun Omnibus -paketin keskeinen sisältö on luettavissa mm. komission Q&A -julkaisusta:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/qanda_25_615